Vestsjællands første brinttankstation åbnes

En brinttankstation i Korsør skal positionere Slagelse Kommune som førende inden for green tech og kommer til at spille en central rolle i udrulningen af danske brinttankstationer over hele landet.

I forbindelse med energikonferencen SIR 15 indvies d. 14. september brinttankstationen ved motorvejsafkørsel 43, Halskov.

En brintbil er en elbil, som i supplement til batteri som lagringsmedium anvender brint som brændstof til en brændselscelle, der generer strøm. Brintbiler skal således tankes op, ligesom vi kender det fra konventionelle biler, på en tanktstation og kan ift. elbiler opnå en større rækkevidde. Med brintbiler er der altså tale om et transportmiddel, der ikke udleder CO2 ved kørsel og som i brug ligger tæt op ad de fleste bilisters nuværende brugsmønster. (OPLEV B.LA. BRINTBILER PÅ MOVE GREEN SØNDAG D. 13. SEPTEMBER, INFO HER)

Inden udgangen af 2016 vil der være fem nye brinttankstationer i Danmark. Det er en del af en samarbejdsaftale indgået imellem de danske selskaber OK a.m.b.a., Strandmøllen A/S og H2 Logic A/S, der har dannet selskabet Danish Hydrogen Fuel A/S med det formål at sikre Danmark et forspring på infrastrukturen i forhold til brintdrevne transportmidler.

Den ene af de fem brinttankstationer åbner i Korsør den 14. september, i forbindelse med den internationale energikonference SIR15, og vil gøre Korsør til et vigtigt udviklingsområde i forhold til brintteknologi.
– Den oprindelige struktur indebar, at der skulle etableres en brinttankstation på Fyn, men det lykkedes os at få ændret planerne, så det nu bliver Korsør sammen med Herning, Vejle, Aarhus, Ålborg og Køge, der er med som first movere på det landsdækkende brintprogram, fortæller David Drachmann-Sunne, der er CEO i Energy Universe Europe (EUE), der som projektvirksomhed har samarbejdet med Slagelse Erhvervscenter og Slagelse Kommune om projektet.

Etableringen af brintstationen er et led i Slagelse Erhvervscenters green tech-strategi, der sigter mod at gøre Slagelse Kommune til en markant aktør inden for projekter med fokus på grøn teknologi og bæredygtig vækst.
– Kigger vi bare 10 år frem i tiden, så er det spørgsmål om, hvorvidt vi er dem, der går forrest, eller dem der kommer løbende bagefter og prøver at indhente de andre. Vi ønsker, at der skal dannes en virksomhedsklynge, som arbejder med grønne teknologier, og den skal ligge i vores område. Det kan vi gøre på to måder; vi kan smide rigtig mange penge i projektet nu og her, eller vi kan udvikle det skridt for skridt. Vi har valgt den sidste løsning, og vi er i fuld gang med at udfolde strategien. I den sammenhæng er brintstationen et af de elementer, der skal være med til at sætte Slagelse i front, og skabe opmærksomhed på mulighederne for green tech-virksomheder i vores område, forklarer direktør for Slagelse Erhvervscenter Jens Birk.

Også borgmester Stén Knuth er meget tilfreds med, at Korsør nu får sin egen brinttankstation og pointerer, at der en klar synergi imellem projektet omkring brinttanken og kommunens og Regionens fremadrettede fokus på vækst inden for green tech-området.
– I foråret 2014 nedsatte vi et Vækst- og Strategiudvalg, der skulle kigge på mulighederne for at præge den langsigtede udvikling mod øget vækst. De har netop afleveret deres rapport, hvor der ligger en hel klar anbefaling af at etablere en energiklynge. Målsætningerne for projektet er at positionere Slagelse Kommune som en proaktiv kommune inden for green tech, og samtidig generere 50 nye arbejdspladser over en femårig periode. Brinttankstationen er med til at sende et vigtigt signal om, at vi er i gang, og der arbejdes allerede nu med nogle spændende projekter og ideer, der er affødt af etableringen i Korsør, udtaler borgmesteren.

Der er også sørget for, at den kommende brinttankstation ikke kommer til at stå ubenyttet hen. De første brintbiler er bestilt og det forventes, at der kommer til at køre ti Hyundai ix35 fuel cell i området fra september måned. Det er blandt andet Slagelse Kommune, SK Forsyning samt enkelte lokale virksomheder, der har investeret i bilerne, og fremadrettet håber Jens Birk, at andre virksomheder vil tænke brintbiler ind i deres bilpark, når de skal ud og investere i nye biler.

– Vi ønsker naturligvis at gøre opmærksom på brintbilerne som en mulighed for de virksomheder, der kan se en fordel ved at være med som nogle af de første og samtidig have en miljørigtig bil. Efterhånden som efterspørgslen på brint bliver større og teknologien i højere grad implementeres hos producenterne, så falder priserne, og inden for en relativ kort årrække er jeg sikker på, at det også bliver en fornuftig løsning for privatpersoner at investere i brintbiler. Og så ligger der jo mange andre muligheder i forhold til brint som energikilde, hvilket jeg kan se nogle interessante fremtidsperspektiver i, konstaterer han.

Brinttankstationen indvies den 14. september i forbindelse med den internationale energikonference SIR15, hvor indlægsholdere fra hele verden sætter fokus på bæredygtige, innovative og vedvarende energikilder, DU KAN TILMELDE DIG KONFERENCEN HER.