Gode råd til en studerende

Studerende

Er du tilbage på skolebænken efter et par år ude i verden eller på arbejdsmarkedet? Så er der sikkert en masse ting, du skal vænne dig til igen, og det er ikke altid lige nemt. For som studerende er der både forpligtigelser, frihed og forandring, og det kan kræve en smule tilvænning.

Derfor har vi samlet nogle gode råd til dig, så du hurtigt kan falde til i din nye tilværelse som studerende. Der er nogle ting, du bør sørge for at få gjort, og så er der nogle råd til, hvordan du undgå at havne med en masse kviklån, der koster dig mange penge.

For i takt med, at mange bliver studerende, så bliver deres økonomi også anderledes. Derfor er der mange unge, der i dag vælger at optage et kviklån, og det koster dem dyrt i sidste ende. Vi kommer mere ind på det og meget andet i artiklen her.

Læs med og bliv klogere på livet som studerende.

Kviklån og økonomi

En af de store ændringer for mange er selvfølgelig økonomien, og har du ikke et job ved siden af studiet, så får du kun din SU hver måned. Bor du i en af de større byer i Danmark, så kan det være en dyr fornøjelse, og det kan nemt koste hele din SU at få mad og bolig. Derfor er det altid en god idé at finde dit et job ved siden af studiet. Start med et helt almindeligt job, og så kan du senere hen overveje muligheden for noget studierelevant. Med ekstra penge på lommen slipper du for kviklån og andre dumme lånemuligheder.

Hvis du gerne vil låne penge, så kan du i stedet for et kviklån optage et SU-lån. Kviklån er en dårlig investering for dig, selvom de er nemme og hurtige at optage. Der er nemlig store udgifter forbundet med et kviklån efterfølgende, og derfor er det med at undgå disse. I stedet for et kviklån kan du som studerende optage et studielån, hvor du hver måned kan låne op til 3.000 kroner. Fordelen ved dette lån er, at du først skal afdrage og betale renter, når du er færdig som studerende.

Find en fast bolig

Selvom boligmarkedet kan være svært i de store byer, så er det vigtigt, at du får noget ro ved studiestart. Derfor bør du sørge for at finde en fast bolig, så du har en base, du altid kan vende tilbage til. Økonomien er en afgørende faktor, når det handler om bolig, men du bør overveje med dig selv, om du hellere vil bo fast et sted, og så optage et lille SU-lån ved siden af. En fast bopæl vil give dig ro og tryghed, mens du studerer, så du kun skal fokusere på én ting.

Har du problemer med at få råd til et depositum på en lejlighed, så er der også mulighed for at få hjælp til det. Du kan læse mere om det på Husvild.dk.

Nyd friheden og hav struktur

Som studerende er der ofte meget selvstudie. Det betyder korte skoledage og flere timer derhjemme med bøgerne i hånden. Men når du ikke har et fast skema, så har du også en helt anden frihed, end hvad du har været vant til. Det betyder, at du kan gøre tingene, præcis når det passer dig. Vil du helst læse om morgenen, så kan du gøre det, og er du mere til at sove længe, så har du også muligheden for dette. Netop friheden er en af de store fordele ved at være studerende, og det bliver første og sidste gang i dit liv, at du får denne mulighed.

Men når det så er sagt, så skal du bruge tiden fornuftigt. Nogle studier kræver lange dage derhjemme, mens andre giver dig mere luft i hverdagen. Lige meget hvad så er det vigtigt, at du sørger for at strukturere dine dage, så du når alt det, du skal. Det er altid en fordel at være lidt foran i pensum, så du har muligheden for at ændre din plan, hvis noget kommer i vejen. Med en fast plan og struktur kan du også bedre tillade dig at holde helt fri fra bøgerne.

Pas på dig selv

Selvom du har meget frihed som studerende, så er der også mange, der føler, at de får kronisk dårlig samvittighed, når semestret er i gang. Med et stort pensum og en semesterplan, så kan du i princippet læse hele pensum, når du vil. Derfor kan du nemt få dårlig samvittighed over ikke at lave noget skolerelateret, selvom du har overholdt din tidsplan. Du bør derfor aftale med dig selv, hvornår du holder fri fra skole. Og når du holder fri, så holder du helt fri.

Samtidig er der meget tryk på, når dit semester er i gang, og det kan være noget af en mundfuld. Derfor skal du også sørge for at få gjort nogle ting ved siden af, der kan give dig noget ro. Sørg for at få dyrket noget motion, set dine veninder og ligge på langs med serier på Netflix. For glemmer du at slappe af, så kan du ikke holde ud i det lange løb.